Najviši standardi na polju estetske medicine!
Logo • dr Darko Milojević

Usluga • Botox

Šta je botoks?

Botoks, poznat i kao botulinum toksin, koristi se u estetskoj medicini za smanjenje vidljivosti mimičnih linija i bora na licu. On deluje na nivou neuromišićne spojnice blokirajući oslobađanje acetil-holina, osnovnog neurotransmitera za prenos informacija ka mišiću. Dakle, osnova mehanizma dejstva je blokiranje impulsa koji nerv šalje mišiću za kontrakciju. Krajni rezultat je relaksacija mišića.

Još od 1980. godine botoks lekari koriste prilikom lečenja poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji, dok je za tretmane uklanjanja bora i lečenje hiperhidroze odobren 1987. godine. Botoks se najčešće koristi za bore koje nastaju usled izraza lica, kao što su bore na čelu, oko očiju (tzv. "bore smejalice" ili "svračije noge"), i između obrva. Pored toga koristi se i u srednjoj i donjoj trećini lica. Pored estetskih primena, botox se koristi i za tretiranje medicinskih stanja poput hiperhidroze (prekomernog znojenja) i hroničnih migrena. Tretman nudi brze rezultate, a efekti traju od tri do pet meseci, nakon čega se postupak može ponoviti.

Subotica: Braće Radić 8

Novi Sad: Miše Dimitrijevića 28, Sfera medika

Botox čela
Botox • Dr Darko Milojević

Zakažite tretman ili konsultacije

Da li je tretman bezbedan i da li može naškoditi zdravlju?

Vaša bezbednost je moj prioritet. Koristim registrovane, najkvalitetnije materijale kako bih osigurao vrhunske rezultate i udobnost tokom celog procesa. Tretman botoksom ne ostavlja za sobom komplikacije ukoliko ga radi stručno lice tačno u određeni sloj kože odnosno mišića. Alergijske reakcije su svedene na minimum kod proizvoda koji su registrovani za upotrebu.

Treba napomenuti da ova intervencija traje svega nekoliko minuta i da je bezbolna.

Da li je botoks procedura i za muškarce?

Muškarci veoma retko govore o antiage procedurama kojima se podvrgavaju, pa tako i o botoksu. Ali, u svoj izgled ulažu skoro koliko i žene. Nakon što su se glumci priključili antiage trendovima, vrlo brzo su im se priključili i sportisti, poslovni ljudi, kao i političari. Istraživanja pokazuju da na dnevnom nivou raste broj muškaraca koji se prepuste rukama stručnjaka kada je reč o nekoj od estetskih procedura. Jedna od njih je i botoks.Često je kombinuju sa hijaluronskim filerima. To je zato što se botoks koristi za uklanjanje bora i sprečavanje nastajanja novih u gornjem delu lica,a hijaluron ih ublažava u donjem. Zato se za proceduru botoksom sve češće odlučuju i muškarci.

Personalizovani pristup:

Razumem da svaki pacijent ima jedinstvene potrebe i želje. Moj pristup je personalizovan i fokusiran na postizanje prirodnih rezultata bez gubitka potpune mimike lica. Botoks sam po sebi smanjuje mimiku ali moj pristup je da se svakako zadrži diskretna mimika lica. Kroz konsultaciju dobijate plan tretmana prilagođen vašim specifičnim karakteristikama.

Ključne prednosti botox tretmana:

1 - Smanjenje bora: Botoks deluje na smanjenje kontrakcija mišića, omogućavajući koži da se opusti i smanji bore.

2 - Tretirani mišići se odvikavaju od preterane aktivnosti, pa se tako dodatno sprečava stvaranje novih bora.

3 - Prirodan izgled

4 - Brzi i dugotrajni rezultati: čineći ih praktičnim rešenjem za one koji žive dinamičan život.

Da li botoks lica daje plastičan izraz?

Ne bi trebalo. Tretman botoksom poslednjih godina znatno je usavršen. I dalje nas pacijenti pre tretmana često pitaju da li će im lice biti “zaleđeno”, a nakon tretmana samo konstatuju da im je izraz lica prirodan.

Šta sve možemo postići i korigovati tretmanom:

-bore na čelu, oko očiju i između obrva;

-Bunny lines;

-Podizanje nosa;

-Gummy smile;

-Lifting lica;

-Korekcija hiperhidroze-botoks aksila;

-Nefertiti lift;

-Pušačke bore;

-Podizanje uglova usana;

-Korekcija podignute brade;

-Maseter-sužavanje lica.

-Podizanje kapaka i obrva (do 2mm je moguće podići), ispravlja asimetriju obrva

1. Bunny lines (Zečije linije)

Postavljene su zrakasto ili radijalno na dorzalnoj strani nosa, kreću od unutrašnjeg ugla oka do vrha nosa i izražene su prilikom smejanja. Izvođenje tretmana: Botoks se pažljivo ubrizgava duž ovih linija kako bi se opustili mišići, smanjujući pojavu bora i pružajući glatku kožu.

2. Podizanje vrha nosa

Mozda je vaš nos počeo da se opušta, naročito pri samom vrhu. Efekat spuštanja vrha se pogorava kada se smešite, smejete.Tretman nosa botoksom podrazumeva i podizanje vrha čak i za 15 stepeni. Time što se ovom metodom podiže vrh naviše, ovaj efekat se značajno smanjuje.

3. Gummy smile

Gummy smile ili gingivalni osmeh nastaje kao posledica hiperaktivnosti mišića gornje usne koji refleksno povlače rumeni deo usne na gore i tako prekomerno otkrivaju desni. Danas se rešava injektovanjem botoksa u mišić iznad gornje usne, koji se na taj način relaksira i prestaje da povlači gornju usnu na gore. Nakon korekcije, usna konačno prikriva kritični, prekomerno vidljivi deo desni. Dodatni, još bolji efekat se može postići korekcijom usana odnosno blagim uvećanjem volumena usana hijaluronskim filerima.

4. Ne-hirurški lifting lica

Tretman se fokusira na srednju i donju trećinu lica kako bi se postigao lifting efekat a to se postiže opuštanjem mišića koji vuku lice na dole.Tretman pruža licu prirodan i osvežen izgled.

5. Botoks aksila za korekciju hiperhidroze- prekomernog znojenja

Botoks se primenjuje u ove regije kako bi se blokirala aktivnost znojnih lezda, smanjujući prekomerno znojenje.

6. Nefertiti lift- botox vrata

Tretman tokom kog se botoks aplikuje u mišiće vrata i donje vilice. To dovodi do relaksacije mišića, a samim tim vrat i dekolte izgledaju lepše, nema nabora na koži;

Botoks se precizno ubrizgava u mišiće kako bi se zateglo i podmladilo područje vrata.

7. Botoks za smanjenje pušačkih bora

Ovo područje obuhvata bore oko usana, često povezane s pušenjem. Botoks se primenjuje u ove bore kako bi se smanjila njihova dubina i postigao podmlađeniji izgled. Savetuje se kombinovanje sa hijaluronom.

8. Podizanje uglova usana

Fokusiramo se na uglove usana kako bismo postigli podmlađen i svežiji izgled.

9. Botoks za korekciju brade

Neki ljudi naboraju svoju bradu u mirovanju, a neki pri govoru. Ove male linije na bradi uzrokovane su kontrakcijama mišića mentalisa te daju bradi izgled pomorandzine kore. Atrofija potkožnog masnog tkiva i dermisa iznad mentalnog mišića može doprineti takvom izgledu. Injektiranje botoksa u mentalni mišić opušta sami mišić te uklanja nabore na koži brade.

10. Botox masetera- tretman za sužavanje lica

Botoks se ubrizgava u maseterične mišiće koji u određenim slučajevima vilici daju izraženiji, četvrtasti oblik. Na taj način, donji deo lica se sužava, a jagodice postaju izraženije.Ovaj tretman je postao izuzetno popularan poslednjih godina,posebno kod žena koje žele da smanje svoju vilicu i poboljšaju izgled lica.

Kako se ponašati nakon procedure?

Nakon ubrizgavanja, botox ne deluje odmah. Prvi efekti se vide nakon 2-3 dana a pun efekat je nakon 14 dana, kada se preporučuje kontrola na kojoj postoji mogućnost dodavanja nekoliko jedinica botoksa ukoliko nije ravnomerno delovao na sve delove mišića.

Nakon procedure izbegavati:

- Konzumiranje alkohola (dan pre i na dan intervencije)

- Fizičku aktivnost na dan intervencije

- Masažu lica i kozmetičko čišćenje na dan intervencije

- Spavanje odmah nakon tretmana kao i položaj savijene glave 2h nakon intervencije

- Odlazak na bazen, u saunu i solarijum na dan intervencije

Kada botox ne treba raditi?

- U trudnoći i u periodu dojenja

- Kod alergijske reakcije na preparat (ukoliko je bilo kod prethodnog aplikovanja)

- Kod osoba koje imaju neuroloke poremećaje- miastenija gravis

- Ukoliko pijete antibiotike ili neke lekove za relaksaciju muskulature