Najviši standardi na polju estetske medicine!
Logo • dr Darko Milojević

Hiperhidroza

Šta je hiperhidroza?

Prekomerno znojenje je neprijatno iz mnogobrojnih razloga. Problem nije samo estetske prirode već može ozbiljno narušiti samopouzdanje i socijalni život osobe. Ne predstavlja problem uobičajeno već prekomerno znojenje, koje se javlja nezavisno od godišnjeg doba, temperature i ostalih vremenskih prilika. Simptomi su najčešće vidljivi golim okom. Graške znoja na licu, pazuhu, dlanovima i stopalima pojavljuju se bez obzira na godišnje doba, temperaturu i vremenske prilike. I dok normalnim količinama izlučenog znoja telo izbacuje štetne materije i reguliše telesnu temperaturu, prekomerno znojenje nije dobro za zdravlje organizma.

Zašto baš botoks terapija protiv znojenja?

Botoks je (kod većine pacijenata) i te kako delotvoran kod hiperhidroze, odnosno prekomernog znojenja. Preparat koji se koristi tokom procedure deluje tako što privremeno blokira provodljivost nervih signala koji deluju na stimulaciju znojnih žlezda.

Važno je razumeti da se znoj ne preusmerava ni kroz urin ni na druge delove tela, jednostavno se smanjuje znojenje na tretiranim područjima.

Bitno je naglasiti da botoks terapija protiv znojenja ne leči problem hiperhidroze, već eliminiše prekomerno znojenje u trajanju od 4-6 meseci. Nakon toga se može očekivati postupni povratak simptoma. Pacijenti se za ovu proceduru najčešće odlučuju pred leto, iz praktičnih razloga.

Tretman se po želji može ponoviti i kod većine osoba je botoks terapiju dovoljno primenjivati dva puta godišnje. Na tu proceduru se mogu odlučiti žene i muškarci svih godina kod kojih se javlja problem prekomernog znojenja.

Idealni kandidati su oni koji su u dobrom opštem zdravstvenom stanju, bez postojećih neuromišićnih oboljenja i nisu alergični na bilo koju komponentu Botox-a.

Kako izgleda tretman?

Neposredna priprema regije za tretiranje vrši se pred samu proceduru u našoj ordinaciji. Tretman u našoj ordinaciji traje oko pola sata i nakon njega se možete vratiti uobičajenim aktivnostima.Terapija počinje nanošenjem anestetičke kreme na željenu regiju. Nakon toga, područje predviđeno za tretiranje se dezinfikuje. Ovako pripremljena regija spremna je za botoks terapiju protiv znojenja.

Primena botoksa podrazumeva više uboda s jedne i druge strane pazuha. Ubodi se vrše malom insulinskom iglom, kako bi se preparat ravnomerno rasporedio. Doza potrebna za botoks terapiju oba pazuha iznosi 100 i.j.

Nakon terapije se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima, ali nije preporučljivo koristiti bilo kakve kozmetičke preparate.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da botoks terapija protiv znojenja ne dovodi do nuspojava. U zdravstvenom smislu ne postoje štetne posledice, dok iskustva pokazuju da je tretman spas za ljude koji se preterano znoje.

TRETMAN ZNOJENJA PAZUHA
TRETMAN ZNOJENJA RUKU

Da li botox utice na izlucivanje toksina?

Botox ne utiče na prirodnu sposobnost tela da eliminiše toksine kroz znoj. Telo nastavlja da se detoksikuje kroz ostale znojne žlezde. 99% znoja čini voda, toksine metaboliše jetra koja menja hemijsku strukturu toksina čineći ih netoksičnim i bubrezi koji filtriraju toksine iz krvi i izlučuju ih kroz mokraću.