Najviši standardi na polju estetske medicine!
Logo • dr Darko Milojević

Usluga • PRP

PRP

Krvna plazma bogata trombocitima se više od trideset godina uspešno koristi u ortopediji za procese bržeg zarastanja tkiva. Nakon toga, PRP plazma tretman je počeo da se koristi i u estetskoj medicini zbog mnogobrojnih lekovitih faktora koje dobijeni serum sadrži. Jedna od onih metoda koje na prirodan način utiču na stvaranje novog kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u koži. Ovaj tretman se naziva još i „Drakula lifting“ ili „Vampirski tretman“. Plazma bogata trombocitima se sada najčešće koristi lokalno, kao deo redovnog održavanja nege lica, a koristi se zajedno i sa tečnim hijaluronom što predstavlja potpuno novi tretman nazvan Cellular Matrix.

Subotica: Braće Radić 8

Novi Sad: Miše Dimitrijevića 28, Sfera medika

PRP
PRP

Zakažite tretman ili konsultacije

Koji problemi se tretiraju PRP terapijom?

- Ožiljici od akni

- Fine linije i bore

- Proširene pore na licu

- Tanka i proređena kosa

- Starenje i opuštena koža

- Umoran izgled lica i podočnjaci

Efekti PRP tretmana:

Ovom metodom se postiže mladalački izgled kože, povećava se elastičnost i zategnutost, ožiljci na koži postaju manje vidljivi, poboljšava se stanje aknozne kože, ubrzava se proces oporavka posle nekih estetskih intervencija, vidljivo je smanjenje finih bora. Ova metoda vrlo stimulativno deluje na predeo oko očiju i koristi se korekciju tamnih kolutova oko očiju.Takođe veoma povoljno utiče na podmlađivanje i rejuvenaciju kože vrata, dekoltea i šaka.

Kako se izvodi?

Procedura je jednostavna i počinje pregledom od strane lekara. Nakon toga, vadi se krv iz vene pacijenta kako bi se iz nje izdvojili trombociti koji otpuštaju faktore rasta, a odbacili eritrociti i leukociti. Krv se obrađuje u centrifugalnoj mašini.U pitanju je aparat koji uz pomoć centrifugalne sile u potpunosti odvaja crvena krvna zrnca od seruma. U tako dobijen serum se dodaju aktivne supstance koje podstiču trombocite da otpuštaju faktore rasta (growth faktore). Tokom procesa centrifugiranja koncentracija trombocita i faktora rasta u krvnoj plazmi se povećava između 5 i 10 puta.

Regija na kojoj se vrši aplikacija je pre toga pripremljena i očišćena hirurškim antisepticima. Na kožu se prethodno nanese anestetik krema, kako bi bol u toku tretmana bila svedena na minimum. Centrifugalni pročišćeni serum se injekcionim putem ubrizgava u kožu. Postupak se radi tankom iglicom, standardnom metodom tehnike mezoterapije ili dermapenom. Aplikovani trombociti otpuštaju growth faktore tokom 7 do 10 dana od urađenog tretmana.

PRP
PRP

Da li je bezbedan?

PRP metoda je bezbedna i ne izaziva alergijske reakcije, jer se za njenu upotrebu koristi samo najbolji materijal koji koža i tkivo prepoznaju kao svoj lični deo. Idealna je za osetljivu kožu koja reaguje na razne hemijske preparate i zbog toga je ovo najsigurnija metoda za podmlađivanje bez posledica.

Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen i ne zahteva vreme oporavka.

Propratni fenomeni poput blagog otoka i modrica su mogući. Oni se povlače u roku od 24 sata,sem modrica koje mogu da potraju nekoliko dana.

Koliko traje tretman?

Sama procedura traje svega 15 do 30 minuta, dok je ukupan boravak u ordinaciji oko 45 minuta. Po završetku procedure pacijent može da se vrati svojim svakodnevnim aktvinostima bez bilo kakvog vremena oporavka.

Kome se tretman preporučuje, a kome ne?

Tretman se preporučuje osobama koje žele da kontrolisano stare i osveže svoje lice, a da pri tome izbegnu agresivne tretmane.

Ova metoda se ne radi kod trudnica i osoba koje su alergične na anestetik. Takođe, PRP metoda se ne primenjuje u slučajevima disfunkcije trombocita, trombocitopenije, autoimunih oboljenja, sepse, akutnih bolesti, hroničnih bolesti jetre i kod bolesnika na antikoagulantnoj terapiji.

Koliko je tretmana potrebno, kada su vidiljivi rezultati i koliko traju?

Radi postizanja najboljih rezultata preporuka je da se procedura obavlja 3-4x godišnje sa pauzama od 4 do 6 nedelja između tretmana. Ne postoji ograničenje kada je reč o broju tretmana koji se mogu obavljati tokom godine. Razlog tome je što se serum dobija iz pacijentove krvi te ne postoje nikakvi faktori rizika. Međutim broj tretmana se uglavnom određuje individualno u zavisnosti od stanja same kože. Stoga je preporuka da se pre prvog tretmana zakaže konsultacija sa lekarom koji će pacijenta posavetovati o svemu što ga zanima.

Par dana nakon tretmana vidljivo je opšte poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Nakon 3-4 nedelje počinje razvoj novog kolagena i krvnih sudova. U narednih tri do šest meseci dolazi do smanjenja sitnih bora.

PRP metodom se postižu dugotrajni rezultati, koji vremenom postaju sve uočljiviji, a ogledaju se u potpunoj revitalizaciji i regeneraciji kože. Time se dugoročno ulaže,ne samo u lep izgled kože nego i u njen kvalitet.

Kako se ponašati pre, a kako posle PRP terapije?

U okviru pripreme za tretman potrebno je da pacijenti ne konzumiraju alkohol dva dana pre procedure, kao i da unose dovoljnu količinu tečnosti. Najbolje je da to bude voda, oko 2 litra dnevno. Osobe koje imaju problema sa niskim trombocitima, ispod 100.000/ml, ne mogu očekivati uspešnost tretmana , jer su nosioci terapijskog efekta upravo trombociti. Takođe je potrebno tri dana pre odlaska na PRP terapiju prestati uzimati NSAIL i kortikosteroide.

Posle PRP terapije se sprovodi nega prema savetu lekara, uz obaveznu zaštitu od sunca. Izbegavati sminku narednih 3h. Preporučuje se i intenzivna hidratacija lica.

Koje su prednosti PRP tretmana podmlađivanja kože lica?

- Dugoročan efekat

- 100% prirodan tretman

- Poboljšanje kvaliteta i tonusa kože

- Bezbedno tretiranje svih tipova kože

- 1-3 tretmana dovoljna za rešavanje raznih problema kože

- Bezbedna procedura sa minimalnim periodom oporavka